INTERVJU med Kaspar Dahlqvist i SHADOWQUEST

07.10.2014 10:01
 
Shadowquest är det nya bandet att lägga på minnet!
I bandet hittar ni Ronny Milianowicz , Ragnar Widerberg , Peter Huss,
Patrik Johansson, Jari Kainulainen och Kaspar Dahlqvist.
Våran intervju är med keyboardisten Kaspar.
 
Metal Journalen - Kaspar hur startade bandet och när?
 
Kaspar - Det har varit en process. Det började ta form för drygt två år sedan, då vi började skriva låtar på allvar. Det lyfte rejält när Patrik kom med och med Jari och Peter har det växt ihop till något alldeles eget. Det slutliga bandnamnet ShadowQuest är lite mer än ett halvår gammalt. Man kan säga att Ronny har kämpat hårt för att förena riktiga härliga människor, som dessutom är riktigt bra på det de gör!
 
 MJ - Vilket är erat mål med bandet?
 
Kaspar - World domination!! Eller... Målet är att kunna fortsätta att skriva och producera riktigt bra musik. Det överskuggar allt. Det är vad vi lever för!! Och att spela den live för människor som älskar den.
 
MJ - Du har ju spelat med Ronny i Dionysus på vilket sätt skiljer sig dom båda banden åt musikaliskt?
 
Kaspar - ShadowQuest är betydligt tyngre och råare. Ännu mer metal, helt enkelt. Det som gör det riktigt härligt är att det melodiska tänket från Dionysus finns kvar. Det känns som en logisk fortsättning, liksom! Vi har någon låt som verkligen slår an Dionysussträngen, men fler som  rör sig mer bort mot här-kommer-tågethållet!
 
MJ - Har ni några gig eller  nån turné på gång?
 
Kaspar - Det pågår lite förhandlingar, och om det kommer ni att få höra mera! Som det ser ut nu, är vårt mål att kunna välja och vraka. Välja 10-20 viktiga spelningar per år och verkligen sticka ut.
 
MJ - Hur skulle du beskriva shadowquest musikaliskt?
 
Kaspar - Många låtar är som en rejäl smocka! Var beredd på att plocka upp käken från marken efter en lyssning. Melodiskt är det en fortsättning på Dionysus, med klang av Avantasia och Helloween. Men perkele vad tungt det blir ibland!! Judasvibbar!
 
MJ - Vilka i bandet är det som skriver musiken?
 
Kaspar - Till första plattan har det varit Ronny, Ragnar och jag. Men till nästa skulle det inte förvåna mig om vi alla är med och skriver: alla har massor att ge musikaliskt!!
 
MJ - Ni bor ju  inte i samma stad så ni träffas inte och repar varje veckaoch hur går det till, blir det lägerhelger med bara repa?
 
Kaspar - Vi kör mycket kommunikation över chatt, och flyttar filer, tankar och musikidéer över Dropbox och GoogleDrive. Vi har en bandchatt, där vi lär oss grova svordomar på finska, norska och till och med hittar på lite själva. Funkar finfint! Ja, det blir en hel del lägerverksamhet, där Örebro och studion är navet.
 
MJ - En fråga som måste ställas är ju hur ser det ut med Nation blir det en ny platta?
 
Kaspar - Jag älskar Nation och gubbarna. Anders har tagit beslutet att kliva av, så just nu står vi utan trummis. Redan nu finns det låtmaterial till en fantastisk platta, det gäller bara att få ihop det. Jag har inte gett upp hoppet, men jag kan tyvärr inte bekräfta något nu.
 
MJ - Det går ju rykten om att en viss Yngwie lär ha ringt och ville ha dig som keyboardist, när hände det i så fall?
 
Kaspar - Det var under 2004. Jag hade slutat spela med Stormwind och börjat jobba med Dionysus. Det var en något suggestiv upplevelse att se ett amerikanskt nummer på mobilen, svara och plötsligt tala med THE one and only Yngwie Malmsteen in person... Mycket trevlig herre! Han ringde faktiskt två gånger, med ett drygt halvår mellan: ena gången för en Sydamerikaturné och andra gången för en Asienturné. Tyvärr var jag tvungen att tacka nej båda gångerna, eftersom det var lite före och lite efter att min förstfödda kom till världen.
 
MJ - Finns det någon festival som ni skulle vilja giga på i framtiden?
 
Kaspar - Oj! Många! Så många som möjligt! ProgPower USA. Jag hade gärna kört WOA igen, det var osannolikt grymt förra gången.
 
MJ - Vilket band fick dig att vilja spela musik eller vilken keyboardist har varit din inspiration?
 
Kaspar - Jag har lite blandad bakgrund... Toto, från första början, tror jag. Helt awesome band. Västkust. Bruce Hornsby. Under en långresa till Sälen blev jag brutalt torterad och inseminerad med Steve Vais Flexable. När jag kom hem var jag en annan människa. Det var nog efter det jag började öva mer fingerfärdighet. För att nämna några andra... Joe Satriani, Rachmaninov, Jens Johansson, Mike Oldfield.
 
 MJ - Nördig som jag är så undrar jag viket keyboard du helst spelar på
när du gigar och varför?
 
Kaspar - KORG! Jag har försökt gå ifrån KORG-soundet ett par gånger, utan att lyckas... Min trogne följeslagare sedan sena Treasure Land tiden och tills nu har varit KORG Trinity. Älskar hennes tangenter och känsla! Hon är fortfarande med mig, men jag har även en KORG Krome som börjat aspirera på leadrollen. Med Nation körde jag en Roland Juno Stage för mattor, stråk och liknande.
 
MJ - finns det något band som ni i  Shadowquest skulle vilja turnéra med?
 
Kaspar - Hmm... Avantasia! Personligen är jag just nu förälskad i Blind Guardian. Det hade varit galet stort.
 
MJ - Vi på Metal Journalen säger tack för att du tog dig tid Kaspar och 
Rock On
 
Kaspar - Rock on!!!