Intervju Stefan Björnshög i från Destiny

17.03.2015 02:08

Göteborgs-bandet Destiny satsar stort på sin comeback för att fira 33 år som band och kommer i år att släppa jubileumsalbumet Climate Change.

På albumet kommer det finnas fem tidigare outgivna låtar som är nyinspelade låtar. Redan nu kan du se videon till den digitala singeln ”Living Dead” som släpptes i slutet av januari i år.

 

Vi tar ett snack med Stefan Björnshög Destinys grundare och basist!

 

Frippe - Stefan kändes det som det var dags att börja lira igen och

kommer ni spela in helt nya låtar?

Ja, det kan man lugnt säga, fast vi har inte återbildats utan bandet har existerart utan avbrott ända sedan starten 1982. Men det är klart att en del medlemmar har kommit och gått genom åren.  Vi släppte vår senaste platta 2005 och gjorde vår senaste spelning 2006. Tråkigt nog lämnade vår dåvarande sångare Kristoffer Göbel bandet i ett läge när det var ganska mycket på g. Den sista turnén var t.ex. som förband till Tony Martin (ex Black Sabbath).

Tyvärr tog det väldigt lång tid att hitta rätt ny sångare. Vi testade en hel del, mestadels från andra städer än Göteborg. Några av dem var absolut bra nog men det visade sig vara opraktiskt att ha någon som inte bodde i Göteborg. Medan vi letade vidare passade vi på att spela in all musik till den nya plattan ”Global Warming”.  Tyvärr drog allt ut på tiden och när vi ännu inte hittat rätt sångare hösten 2011 tänkte jag att vi lika gärna kunde göra ett jubileumsalbum så länge, eftersom Destiny skull fylla 30 år 2012. Tanken var då att vi skulle bjuda in gamla medlemmar att gästa på olika nyinspelade gamla låtar. Jag hade även grävt fram fem låtar från åttiotalet som aldrig hamnat på någon platta även om vi spelat de live vid ett fåtal tillfällen. Jag har alltid tyckt att de låtarna var alldeles för bra för att glömmas bort. Tyvärr fanns det inga bevarade texter så jag bad Håkan Ring som var sångare på vår första platta ”Beyond All Sense” att skriva nya texter till den gamla musiken. Vi utgick från risiga liveinspelningar och replokalsinspelningar och höll oss relativt mycket till originalversionerna.  En av låtarna fanns det bara en halv version av, så jag skrev helt ny musik till den andra halvan.

När det var dags att påbörja inspelningarna hösten 2011 vägrade vår dåvarande trummis att spela in de sista trummorna, det handlade bara om fem låtar, innan vi hade en ny sångare. Detta ledde till att vi fick låna in Adde Larsson från bl.a. Black Candy Store och M.A.N. Det blev så bra att vi bestämde att han skulle spela på alla 14 låtarna. Vi var klar med trummorna andra veckan i januari 2012 men tyvärr han jag inte börja med basen innan min fästmö plötsligt gick bortviket gjorde att allt stoppade upp igen.  Det tog mig nästan ett halvår innan jag blev människa igen och under den tiden visste jag inte säkert om jag skulle orka fortsätta med Destiny. När jag väl började ta tag i basen igen var det faktiskt det som fick mig att orka kämpa vidare.

Någon gång i början på hösten 2012 hade jag i alla fall spelat in alla bas, en låt i taget över en ganska lång och utspridd period. Som tur var lyckades vi äntligen hitta rätt ny sångare i Jonas Heidgert från Dragonland lagom till jag var klar. Jag berättade om min idé att använd gamla Destiny medlemar som gäster på plattan men sa att om själv ville ta hand om sången, vilket han ville, så skulle inte det vara några problem då jag ännu inte kontaktat några av de gamla sångarna. 

Nu fick vi spela in både gitarr och sång en låt i taget. Michael Åberg (fd Nostradameus) som varit gitarrist i Destiny sedan 2005 fick hela tiden ligga en låt före Jonas. Några gamla gitarrister anslöt som gäster på några av låtarna vilket minskade stressen lite.
Knut Hassel som var med på fjärde plattan ”The Undiscovered Country” medverkar på fyra låtar, Johan Prodén från ”Beyond All Senses” är med på en och Anders Fagerstrand från ”Future of the Past” är även han med på en.

I den här vevan hittade vi även en ny trummis i Roger Christiansson, som spelar på den nya singeln ”Living Dead”, men tyvärr kunde han inte fortsätta i bandet utan vara bara med några månader innan vår nygamla trummis Kane Svantesson från fjärde plattan ”The Undiscovered Country”  återkom till Destiny. Det är honom man ser i videon till ”Living Dead”.

Sammanfattningsvis kan man säga att det kraftigt försenade trettioårsjubileumsalbumet ”Climate Change” p.g.a. alla förseningar plötsligt blivit ett 33:årsjubileumsalbum.
 

Frippe - Vilka band i dag tycker du är intressanta och i så fall vilka.

Stefan –
Oj, lite svår fråga. Jag har inte så bra koll på nya band. Senaste tiden har jag lyssnat mycket på progressiv musik som Opeth, Kaipa och Spock’s Beard. Sedan har jag ju börjat lyssna en del på Dragonland och Dawn of Destiny. Annars blir det nog mest gamla hjältar som Black Sabbath, Budgie, Rush, Kansas osv...

 

Frippe - Vilka i bandet är det som skriver låtarna..

Stefan –
I början var det mest gitarristerna som skrev musiken men redan på tredje plattan var det jag som skrev mest och så har det fortsatt. Samtidigt får man inte glömma att även om jag skriver musiken så är alla i bandet med och arrangerar den. Jag tycker att det är mycket viktigt att alla är nöjde med sin egen insats på respektive instrument. Sångarna skriver alltid texterna själva, så att de kan sjunga men inlevelse och pondus. Det är helheten som räknas och alla bidrar med sin del.
 

Frippe - Får vi se Destiny spela live nu i vår/sommar..

Stefan –
Troligen blir det inga spelningar före hösten, om vi inte får något mycket intressant erbjudande från någon festival. Vi har några få grejer kvar att spela in innan vi kan mixa jubileumsalbumet. Sedan, måste vi repa ihop oss och även spela in den sista sången till ”Global Warming”.

 

 

Frippe - Kan du berätta lite om medlemmarna i bandet..

Stefan –
Vi kan börja med Jonas Heidgert är ny sångare sedan 2012. Han är inte bara en fantastisk sångare utan också en lika grym frontman och en helt underbar person med härlig humor. Man blir alltid på bra humör tillsammans med honom.

Micael Åberg kom med i Destiny 2005 men var faktiskt på väg att gå med redan 2000 innan han i stället hamnade i Nostradameus, som han sedan spelade in fyra plattor med. Micke är också en riktig virtuos på gitarr och han kan dessutom både sjunga bra och spela keyboards.  Även Micke har en skön humor och är en mycket sympatisk person som man mer än gärna umgås med.

Kane Svanteson var med redan 1994 och spelar trummor på fjärde plattan ”The Undiscovered Country”. Han hoppade av Destiny innan platta han släppas och slutade helt med trummor under en period. Kane har ett grymt driv och en massa energi när han spelar så det vara ganska självklart att kolla med honom när Roger hoppade av 2013. Att han sedan är en äkta hedersknyffel gör ju inte saken sämre.

Slutligen är det jag själv på bas. Jag är den enda medlem som varit med sedan starten och det var även jag som tillsammans med vår första gitarrist Magnus Österman bildade Destiny en gång i tiden.
Utöver att jag skriver det mesta av musiken är det jag som sköter det mesta praktiska runt bandet. 1998 byggde jag tillsammans med  Anders ”Fagge” Fagerstarnd  även Destiny Recording Studio (DRS) där vi spelat in sedan dess.

 

 

Frippe - Vilken artist/band fick dig att vilja börja lira hårdrock/metal...

 

Stefan – Jag var mest fotbollintresserad när jag var yngre, så även om jag hade hört alla de klassiska banden som Black Sabbath, Deep Purple, Uriha Heep, Nazareth osv var det först när jag upptäckte Bachman Turner Overdrive som jag började intressera mig på allvar för hårdrock. Sedan fastnade jag snart för band som Thin Lizzy, Budgie och Rush och bestämde mig som sjuttonåring att sadla om från fotboll och basket till basgitarr.

 

 

 

Frippe - Du är ju bassist och nörden i mig måste få veta vilken som är din absoluta favorit bas/Förstärkare och varför..

 

Stefan – Utan minsta tvekan är det Rickenbacker 4001. Jag köpte minförsta redan våren 1978 när jag bodde i Amerika. En svart likadan som Geddy Lee från Rush hade. När jag flyttade tillbaka till Sverige några månader senare sålde jag den för att köpa en ny stereo, big misstake. För drygt tio år sedan lyckades jag köpa tillbaka den och nu är det den bas som jag använder mest. För ett och ett halvt år sedan fick jag tag i en likadan till, fast vit. Jag har varit på jakt efter en sådan i många år så det var riktigt gött att äntligen hitta ett bra ex. Fast helt perfekt är den inte, jag måste nog få den justerad så att den kan matcha min svarta. Anledning till att jag älskar Rickenbacker är i första hand för att den har ett unikt och grymt ljud och i andra han för att det är den klart snyggats basen. Den är kanske inte lika lättspelad som en del nyare basar men när man väl vant sig så vill man inte ha någon annan.

Vad det gäller förstärkare har jag ännu inte hittat någon favorit. Jag har spelat på samma Marshall rigg sedan 1986 och har aldrig orkar byta. Fast jag är sugan på att testa en Mesa Boggie. Annars använder jag också en gammal Sansamp-pedal som jag verkligen gillar.

 

 

Frippe - Har du något favorit ställe/klubb som är extra kul att lira på..

 

Stefan – Nu ha vi ju inte spelat live sedan 2006, så det är svårt att säga någon speciell klubb. Jag spelar helst på ställen som har lite större scener, där man får plats bättre än på pyttiga klubbscener där man står inklämd mellan en vägg och en cymbal, ha ha, även om de också utan tvekan har sin charm. Annars spelar det nog inte så stor roll vara man spelar bara det kommer folk. Att spela live är det jag saknar mest. Vi längtar alla efter att komma ut och spela igen.

 

 

Frippe - När släpps Jubileumsalbumet?

 

Stefan – Jubileumsalmet kommer att släppas i år. Det skulle från början heta ” "The Incompatibility of Philosophical Terminology", men av flera skäl ändrades titeln till "Climate Change". Omslaget som jag är grymt nöjd med är skapat av Mattias Norén!
 

Det andra albumet ”Global Warming” med helt nyskrivet material kommer att släppas 2016. Det är inte helt färdigt än, vi saknar ännu sång på sex av de tio låtarna annars är det mesta klart. Vi funderar även på att ta in en keyboardist om vi kan hitta någon. I så fall ska även keyboards arrangeras och spelas in. Men helt klart kommer den att skäppas under 2016.

Vi får inte heller glömma att nämna vår ljudtekinker Henrik Pettersson från Trampolin Recordings som är mycket viktig del i att vi är så nöjde med inspelningarna för både ”Climate Change” och ”Global Warming”! Jag rekommenderar honom verkligen. 

 

 

Frippe - Tack Stefan för att du tog dig tid att svara på våra frågor..

Stefan –
Tack själv Frippe.
Besök gärna Destinys officiella hemsida
www.destinymetal.se för mer information om Destiny och framtida spelningar. Där kan man även hitta länkar om man vill följa Destiny på Facebook, You Tube, Twitter och Spotify.

Dsicografi:
Beyond All Sense (1985)
Atomic Winter (1988)
Nothing Left To Fear (1991)
The Undiscovered Country (1998)
Future of the Past (2004)
Beyond All Sense 2005 (2005)
Climate Change (2015)
Global Warming (2016)

Videografi:

The Evil Trinity (1991)
In the Shadow of the Rainbow(2004)
Living Dead (2015)